Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Η πόρτα



 Περιμέναμε στο προαύλιο της εκκλησίας δίπλα στο νεκροταφείο να φέρουν τον νεκρό. Μόλις έφτασε η νεκροφόρα ανασκουμπωθήκαμε, όσοι καθόμασταν στο πεζούλι σηκωθήκαμε, τα τσιγάρα έσβησαν, κάποιοι τύλιξαν την τσίχλα που μασούσαν στο χαρτάκι, τα χέρια βγήκαν από τις τσέπες και σμίξανε κάτω από την κοιλιά ευλαβικά.
 Όταν κατέβασαν την κάσα από το αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν όλοι προς τον ναό για την νεκρώσιμη ακολουθία, ο νεκροθάφτης με το τσιγάρο στο στόμα, άρπαξε το καπάκι του φέρετρου και κατευθύνθηκε μόνος στον διπλανό χώρο ταφής.
 Για έναν απροσδιόριστο λόγο, ξεμάκρυνα από τους πολλούς και τον ακολούθησα, μα τον έχασα ανάμεσα στους τάφους. Τον αντιλήφθηκα να μουρμουρίζει πίσω από μια μαρμάρινη πλάκα που έκρυβε την φιγούρα του. Έστησα αυτί μα δεν μπορούσα να διακρίνω τις λέξεις. Πλησίασα αθόρυβα και τον είδα γονατιστό πάνω στον άδειο λάκκο που είχε σκάψει νωρίτερα για την κηδεία, να συνεχίζει απορροφημένος την κουβέντα. Μόλις αντιλήφθηκε την σκιά μου να πλησιάζει, τρομαγμένος έχωσε το χέρι του στην τρύπα, σαν να'θελε κάποιον να κρύψει και τον έσπρωχνε βιαστικά προς στο βάθος. Πρόλαβα ν' ακούσω όπως έσκυψα το κεφάλι για να δω σε ποιόν απευθύνεται. "Κρύψου κάποιος έρχεται" είπε, βήχοντας δυνατά για να καλύψει τα λόγια του. Στον λάκκο δεν υπήρχε τίποτα, παρά μόνο το φρέσκο χώμα. Ο νεκροθάφτης με βλέμμα αλαφιασμένο, προσπάθησε να υποκριθεί τον αδιάφορο ρωτώντας με τρεμάμενη φωνή:
- "Τι έγινε λεβέντη, τέλειωσε η εκκλησία, τον φέρνουν;"
- "Όχι, δεν τέλειωσε ακόμα η λειτουργία" απάντησα "μια βόλτα κάνω εδώ γύρω".
- "Να προσέχεις λεβέντη" είπε πιο ζωηρά, "μέχρι να κλείσει ο λάκκος με τον νεκρό, μέχρι να γίνει η κηδεία, είναι επικίνδυνα να τριγυρνάς εδώ μονάχος".
- "Μην σκιάζεσαι προσέχω, δεν θα πέσω και στην τρύπα", είπα με ειρωνικό ύφος.
 Αυτός τότε σηκώθηκε και κραδαίνοντας το φτυάρι μου αποκρίθηκε:

- "Αυτή είναι πόρτα ανοιχτή και δεν σκιάζομαι μην πέσεις, μην σε τραβήξουν μέσα σκιάζομαι παλικάρι μου, μην ξεχαστείς εκεί και φορτωθώ το βάρος του χαμού σου εγώ για πάντα".

                                                                                     Στέλιος Καραθεοδώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου